Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Budafapuszta Arborétum Fogadóépülete

Még vándoriskolás koromban volt szerencsém részt venni a Budafapusztai Arborétum Fogadóépületének megtervezésére kiírt ötletpályázaton, amelyet a Zalaerdő Zrt. a Kós Károly Egyesülés együttműködésével írt ki 2015-ben. Utolsó félévemet töltöttem ekkor Eszenyi Ákos irodájában, így még éppen részt vehettem a pályázaton. Ákos néhány konzultációval segítette a munkámat, amit ezúton is köszönök neki.

Az épület alapgondolata egy olyan „áramló” tér létrehozása volt, ahol megérkezve, jegyet váltva, esetleg megpihenve, hűvös időben felmelegedve, egy kávét elfogyasztva, haladhatunk a park főbejárata felé. A végpont egy látszó fedélszékkel kialakított, kúpformájú kiemelt „tér”, amely alkalmas kisebb kiállítások megtartására is. E tér formavilágban elmerülve, akár egy gomba lemezes kalapjára is asszociálhat a látogató.

Szándékaim szerint a hely szellemével összhangban vannak a homlokzaton megjelenő – „fachwerkes” hatású – sötétbarna fenyő keretelemek és a közöttük lévő színes táblák. Ezzel a megoldással az üde zöld növényzetet, a fák-bokrok sötétbarna koronáját, valamint az ég kékjét gondoltam megidézni.

Ugyanakkor az épületet tudatosan jól látható helyre kívántam elhelyezni, hogy már távolról is látható legyen, ne tűnjön el a méretes lombkoronák árnyékában. Ez indokolta a teljes alápincézést és a rézsűs kialakítást is. Törekvésem és reményeim szerint akár a hely szimbólumává is válhat az építmény.

A megnyitó ünnepségre 2020. július 23-án került sor, a pályázat eredményhírdetését követő ötödik évben. Méltó és nagyvonalú szervezést tapasztalhattam a Zalaerdő Zrt. részéről, az eseményen Nagy István agrárminiszter is avatóbeszédet mondott. Az avató zárásaképpen a tömeg átvándorolt a közeli – múlt század elején épült – hangulatos vadászházba, ahol állófogadással ünnepeltük meg a sikeres projektet.

Ezúton szeretném megköszönni Knausz Péter FMV munkatárs lelkiismeretes munkáját, valamint a mellette dolgozó kollégák és több kivitelező csapat, olykor nehézkes, de eredményes együttműködését. Nagyszerű érzés, hogy ilyen fiatal tervezőként megvalósulhatott ezen apró „gyöngyszem” munkám.

Felelős tervező: Eszenyi Ákos
Tervek szöveg és fotó: Várnai Bence