Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Új építésű 1200 m2-es iroda épület

Az építtető egy informatikai cég, akik videó szerkesztő program fejlesztésével foglalkoznak, szükségük van új irodaházra a bővülésükhöz, valamint, hogy cégük kézzelfogható anyagi lábakon is álljon. Egy irodájuk már van Budapesten.

Az épület tömegformálásánál igyekeztünk a lehető legtöbb tűzfalat eltakarni úgy, hogy egy a környező épületek és az új építésű iroda által közrefogott belső udvar jöjjön létre. Fontos szempont volt a szimmetria kialakítása az utca felöli homlokzaton. Kompozit lemezburkolattal egy magas minőséget szeretnénk elérni, a maga egyszerű tömegformálásával. A lapostető párkány kilógatásával a homlokzat esővíz elleni védelmét növelnénk, kb. „eresz” funkcióját helyettesítve.

A lépcsőház helyét az épület közepére helyeztük, hogy a közlekedési utak hosszát minimalizáljuk. A közösségi terek rugalmasan iroda térként használhatóak. Építtetői kérésre egy térként létrehozva az 1. és 2. emeleten. A 3. emeleten kaptak helyet a privát irodák, ahol lehetőség lesz az irodákban való alvásra – szükség esetén. A cég felfogása a tehetségek felkeresése. Olyan környezet kialakítása, ahol inspiráló módon lehet rugalmas munkaidő beosztásban dolgozni, otthonról is lehet dolgozni, de bent is lehet tartózkodni, ezt támasszák alá a közösségi terek, ahol oldott hangulatban jöhetnek a legjobb újító ötletek. A cél a tehetségek megkeresése, bevonzása és foglalkoztatása.

A 3. emeleten a privát irodákban a dolgozók számát maximalizáltuk 2-3 fővel, de elképzelhető, hogy ennél kevesebben fognak itt dolgozni pl. 1 fő. Az alaprajzi kialakítás hotelszobára emlékeztet, amely kiemelkedő tervezési szempont volt. Az épület „B” tervként (nem informatikai fejlesztő cégként) egyéb szálláshelyként (hotelként) kell tudjon működjön, a lehető legkevesebb átalakítás mellett, természetesen egy funkcióváltással és újbóli engedélyeztetéssel. A 3. emelet tükrözésével a 2. és 1. emeletre az épület alkalmas lesz a „B” terv megvalósítására. A strangokat, a gépészetet, légtechnikát és villamos hálózatot ennek megfelelően tervezzük és készítettük elő.

Az ehhez szükséges eszközök, állványok, kamerák, fényképezők, mozgató sínek, rögzítő elemek tárolásához szükséges a szintenkénti kellékraktár.

A tetőterasz szintén a közösségi életet támogatja kis mértékben, zöldre való kiülés „piknikezési” lehetőséggel, valamint a zöldfelület elégséges mennyiségének biztosításához szükséges.

Összeségében igyekeztünk megfelelni a mai trendeket követő irodaház kialakításoknak, egy egyszerű tömegformálás mellett.

Felelős tervező: Várnai Bence építész
Munkatársak: Takács Norbert, Kovács Orsolya építészek