Address
304 North Cardinal
St. Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM

Budapest új építésű többgenerációs családi ház

A telek maximális beépíthetőségét kihasználva zajlott a tervezés. Összesen egy nettó 598 m2-es ingatlant terveztünk, az építtetői igényei szerint modern stílusban. Tájolási, elrendezési alapelveink jól érvényesíthetőek voltak a telken.

A megbízásunk egy új alápincézett, földszint + emeletes családi házra szólt.

A pinceszinten, az épület tömegén belül kerül kialakításra a parkoló, mely gépjárművel az utca felől, rámpán keresztül közelíthető meg. A gépészeti helyiség is ezen a szinten kap helyet. A lépcsőház a garázstól elkülönített helyiségben helyezkedik el, az előre kiépített liftaknával együtt.

Az épületen belül, a lépcsőn keresztül lehet megközelíteni a pince felől a földszintet, ahol a bejárati térbe érkezünk. A később kialakítandó liftet használva, egy külön álló előtérbe juthatunk, ahonnan elérhető mind a két lakrész. Balra a földszinti, nagyszülői rész közlekedőjébe jutunk, innen nyílik a közös légterű konyha és nappali-étkező, valamint a szobák. A nappaliból kijárási lehetőség van a teraszra. A közlekedő folytatásában található a bejárati előtér, mely a ház többi részétől függetlenül is lehetővé teszi a lakrész megközelítését. A két szoba között helyezkedik el a fürdő, ami az előtérből nyílik.

A nagyobb lakrész előteréhez, Megrendelői igények alapján, csatlakozik egy kabátszoba, illetve egy külön álló wc. Tovább haladva az épület belseje felé, található egy nagyobb gardrób, szárító helyiség, illetve fürdő. Ezen helyiségekkel szemközti oldalon, a lépcső, két irányból is lehetővé teszi az emeletre való feljutást. A jobb oldali lépcsőkar mellett lehet bejutni a dolgozószobába, amihez közvetlenül egy tároló rész tartozik az említett lépcsőkar alatt. A közlekedőből a nagyobb légterű, amerikai konyhás nappali-étkező terébe érkezünk. A konyhát kamra egészíti ki, a nappaliból pedig a földszinti teraszra juthatunk ki.

Az emeleten kaptak helyet a szobák. A 3 gyerekszoba, saját fürdőszobával, a lépcsőtől balra, elkülönített részen található. A hozzájuk tartozó előtérhez, illetve a két szélső szobához erkély is csatlakozik. A lépcsőtől jobbra, a szülői hálószobába juthatunk, ami saját gardróbbal és azon keresztül, fürdővel van ellátva. Mellette, elszeparáltan, a vendégek számára kerülnek kialakításra helyiségek. Vendégszoba, egy nagyobb légterű, ún. buliszoba, „war room”, külön fürdőszoba és a csatlakozó fedett-, ill. nyitott terasz fogadja az ide érkezőket.

A lépcsőházból tovább haladhatunk a tetőre, mely részben burkolt, valamint itt találhatóak a napelemek és kültéri klímaegységek, az utca felől rejtett módon elhelyezve. Lehetőség lesz a lapostető használatára is, mint napozó terasz.

Felelős tervező: Várnai Bence építész
Munkatárs: Szepes Hajnalka és Kiss Rita építészek